FUDOKAN KARATE

A Fudokan Karate az erő viszonylagosságának elvén nyugszik, miszerint egy ember fizikai és mentális kondíciója függ az életkorától. A karatéka a Fudokan technikák változatossága eredményeként fejlődik, az edzés során a személyes képességekre helyezve a hangsúlyt, ugyanakkor figyelembe véve a mentális és fizikai lehetőségeket.

A Fudokan egyesíti a tradicionális karate igaz értékeit a nyugati tudományos ismeretekkel és küzdősportokkal. A Fudokan egy karate stílus, amely összhangban van a jelen idők sajátosságaival. A Fudokan egy olyan kreatív karate stílus, amely a dinamizmust és minőségét helyezi előtérbe.

1.Magyar-Fudokan-szotar

vizsgaszabalyzat_es_vizsgaanyag_

2.Magyar-Fudokan-vizsgakerdesek

3.Magyar-Fudokan-vizsgakovetelmény

4.Magyar-Fudokan-vizsga-eronlet

Prof. Dr. Ilija Jorga Shihan (10.dan)

The Traditional Fudokan Karate was founded in 1980 by Prof. Dr. Ilija Jorga together with several similarly-minded people, forming the International Fudokan Karate do Renmei. Since 2012, the organization is known as the World Fudokan Federation. The three ideograms in Fudokan stand for stability, hardness, thoroughness, house and home. Fudokan is a house with solid foundations.

The Fudokan emblem – carrying the traditional symbols of an Eagle, the Sun, a Tiger, and an Ocean Wave – resembles a coat of arms, bound to the tradition of sport karate. Fudokan is connected to tradition and self defense. A correct execution of basic techniques in Fudokan requires mental and physical harmony, a unity of physical and mental aspects in the interpretation of each single technique. The mind must be completely calm and open, in the sense of initial, primal wariness. This principle is embedded even in the name of Fudokan: a house of calm wisdom. The calm mind directs every part of the body at every moment.

Fudokan karate encompasses personal, moral and ethical guidelines identical to those described by Gichin Funakoshi – the moral code of traditional karate. It is in Fudokan where the space for applying and realizing this code remains open. Our adherence to the moral principles and technical values in their traditional form tells us how strong the martial art spirit of Fudokan will be.

A FudokanA Shotokan karate Fudokan tanát Prof. Dr. Ilija Jorga Shihan (10.dan) alapította 1980-ban.
A “fudokan” elnevezés magyarul azt jelenti: “a szilárd alapok háza”
E név azt hivatott érzékeltetni, hogy a Fudokan, a karate hagyományos szemléletmódját képviseli.

A Fudokan címer

  • • A sas eleme a levegő.
  • A sas a ravaszságot, az okosságot és az erőt jelképezi. Könnyedén, egyenletesen lebeg az égben, hogy aztán megsokszorozódott erővel csapjon le zsákmányára.
  • • A nap eleme a tűz.
  • A napból ered az energia és az élet. Ereje táplálja a földi életet, ám fékezhetetlen pusztításra is képes.
  • • A tigrisfej eleme a föld.
  • A tigris az erő, a gyorsaság és a kitartás szimbóluma. E tulajdonságokkal felruházva a vadon veszedelmes ragadozója.
  • • A hullám eleme a víz.
  • A hullámok a hajlékonyság és a romboló erő jelképei. Az alapelv a hajlékonyság: könnyeden csúszik hátra, majd energikusan tér vissza.

A négy elem elválaszthatatlan egymástól. Segítségünkre vannak földi életünk sikeres alakításában, s nem csupán a karate területén.

A Fudokan stílus magyarországi képviselője Dr. Shihan Nánai Ferenc (8.dan), a Magyar Fudokan Szövetség vezetője.

 

Menü