Gerincpárnák és Deréktámasz a mentősöknek is

Deréktámasz védi mentőseink gerincét

Ajándékba kaptunk négy darab autós deréktámaszt azok gyártójától, a Benergo Ergonomics Kft-től.

Munkatársaink a mindennapi munkájuk során rengeteget ülnek a mentőautóban, és ez igencsak próbára teszi gerincüket. Régen a lumbágót sofőrbetegségnek is hívták, mert olyan gyakran jelentkezett a sofőrök körében. Örömmel fogadtuk tehát a felajánlást, és néhány szóban közzétesszük itt, miért is ajánlja a gyártó ezen termékek használatát.

 

deréktámasz autóba

Egy nagyszerű megoldás az autóvezetés okozta gerincproblémák kivédésére

Autóban ülve a csigolyák közti porckorongok veszélyben vannak!

A modern kocsik kagylóüléseibe süppedve a csigolyák elülső része közeledik egymáshoz, ami idővel elősegíti a porckorongok sérvesedését, kopását. Ez az ábra jól mutatja azt a görnyedő testhelyzetet, amelyet gerincünk felvesz egy átlagos autó ülésében ülve.

Rossz ülés

 

A Benergo deréktámasz megszünteti ezt a veszélyes, görnyedt testhelyzetet. A derék természetes görbületének (lordózis) kirajzolásával a csigolyák természetes helyzetét alakítja ki, ezzel kiiktatja a porckorongra nehezedő túlnyomást. Ez hosszú távon az ülő gerinc egészségének a kulcsa.

A deréktámaszt az ágyéki homorú gerincgörbület, a lordózis mögé kell tenni, tehát nem az ülés aljára, hanem kb. egy arasszal feljebb, pont, ahogy az ábrán is látható.

 

Jó ülés

 

Gerincünk anatómiai felépítése olyan, hogy azon deréktájban egy homorulat található. Ebben az állapotban a gerincoszlopot alkotó csigolyák közti porckorongok védett pozícióban és állásban találhatók. Ez azért fontos, mert ezek a korongok – rugalmas szerkezetüknél fogva – nemcsak távtartó, hanem csillapító hatással is bírnak. A legtöbb autós ülés háttámlájának rajzolata azonban nem követi ezt az anatómiai ívet. Belenyomódunk a háttámlába, és deréktáji homorulatunk kiegyenesedik, vagy akár homorú helyett domborúvá is válhat. Ekkor a gerincünkre ható erők nem az optimális helyzetben érik porckorongjainkat, így azok hosszú távon károsodást szenvedhetnek el. A deréktámasz ezt a helyzetet szünteti meg azáltal, hogy hátunk mögé helyezve visszaállítja gerincünk eredeti anatómiai helyzetét.

Egy ilyen derékvédő párna tehát nagyon hasznos barátja lehet gerincünknek, főleg ha rendszeresen és sokat ülünk autóban.

Teljes gerinc kímélő szett :   Teljes védelmet nyújt a gerincnek minden olyan
élethelyzetben, ahol a görnyedés veszélyt jelenthet. 

Többet itt olvashatunk a témáról:

https://www.benergo.com/hu/derektamasz